Hvordan sparer man bedst muligt på varmen?

Få 3 uforpligtende tilbud med det samme. Klik her

Der findes et hav af gode tips og tricks til, hvordan man sparer bedst på varmen samt hvordan man får styr på sit forbrug af varme. Vi vil give dig et komplet indblik i, hvordan man kan spare flest mulige penge i forhold til, hvilke opvarmningstyper man benytter, og hvilket behov man ejer.

På vores side har vi en masse fantastiske råd til, hvordan du sparer på varmen. For at gøre det meget lettere for dig som læser at danne et overblik over de forskellige råd, har vi valgt at dele vores tips og tricks op i kategorier:

• Automatisk styring af dit forbrug
• Energirigtig radiator
• Med isolering opnår du enorme besparelser
• Loftisolering
• Hulmursisolering
• Efterisolering
• Brug mindre varmt vand og tjen penge
• Hvordan vælger man den bedste opvarmningsform?
• Naturgas
• Olieopvarmning
• Elvarme
• Varmepumpe
• Biomasse
• Solceller
• Automatisk styring af dit forbrug

Med i nutidens smarte og moderne teknologi, er det muligt at kontrollere dit forbrug af varme helt automatisk. Dog kan man stadig styre det manuelt, men det kræver en vedvarende og udholdende indsats, hvilket hurtigt kan virke trættende. Derfor anbefales det at vælge de automatiserende løsninger – dette vil spare dig en masse tid. Automatisk styring har en lang række fordele:

Reguler dit forbrug ved hjælp af tiden

Med urstyring har man mulighed for at regulere forbruget på alle tider af døgnet og efter dine behov. Denne tidsregulering er især smart om natten, hvor der ingen behov for varme i stuen er, hvorfor det er særdeles fordelagtigt at sænke stuens temperatur med et par grader om natten. Dette vil også spare dig for nogle ekstra kroner. Eksempelvis kunne man også slukke det varme vand, når man ikke befandt sig i huset på bestemte tidspunker af døgnet (fx arbejde).

Udetemperaturen hjælper dig med at spare energi

Hvis man besidder et energirigtigt varmeanlæg, er det særdeles fordelagtigt at kontrollere varmen efter vejret. Dvs. dine radiatorer kun starter, når der er behov for det. Vandet, der løber i radiatorerne, behøver ikke at være ligeså varmt om foråret og efteråret, som det er om vinteren.

Sommeren giver dig store besparelser

Hvis ikke dit varmeanlæg slukker, når du ikke har brug for, bruger du ca. 500-1.500 kr. til spildt energi. Oftest er der slet ikke behov for radiatorer og andre varmemidler om sommeren.

Hvis ikke du allerede har installeret et automatiseret energirigtigt varmeanlæg, kan du kontakte din VVS installatør – han kan hjælpe dig.

Energirigtig radiator

Dine termostater skal være indstillet ens
Hvis du sørger for at sikre dig, at dine termostater er indstillet ens i alle rum, vil det give dig en bedre udnyttelse af varmen samtidig med, at det giver mindre træk.

At sænke temperaturen med 1 grad (celcius) kan være en god ide Hvis man blot sænker rumtemperaturen med 1 grad, vil det give en energibesparelse på 5 %. 2 grader vil selvfølgelig sparer 10%.

Urstyring er genialt
Ved at have dine radiatorer styret af en timer, hjælper det dig med at spare en masse varme og energi. Eksempelvis kan du sænke temperaturen om natten. Hvis du skal på weekendtur, kan du indstille din radiator til at slukke, når du tager af sted, og tænde igen til når du kommer hjem – en fantastisk metode til at spare energi.

Sluk radiatoren når der skal udluftes
Når man lufter huset ud (hvilket er en fremragende ide, hvis man ønsker et forbedret indeklima), skal man huske at slukke for radiatorerne. Varmen suser ud af radiatorerne, hvis ikke de er slukket under udluftning – så husk det!

Sluk cirkulationspumpen
Om sommeren bruger man sjældent radiatoren, hvorfor det er meget fordelagtigt at slukke for cirkulationspumpen – denne funktion kan også automatiseres.

Hold øje med varmtvandsbeholderen
Den optimale temperatur for en varmtvandsbeholder er 55 grader celsius. Mange boliger har en højere temperatur, hvilket vil give en dyrere varmeregning samt risiko for kalkproblemer.

Er din radiator kold i bunden?
Eksperter siger, at den nederste tredjedel af radiatoren skal forblive kold, så vandet fra radiatoren er helt kold, når det køber ud af radiatoren – også på en vinterdag. Det kræver selvfølgelig, at din radiator er beregnet til, at det varme vand skal løbe ud for neden, hvilket er det mest almindelige.

Skru ned når du er på ferie
Dine radiatorer har bedst af at være skruet ned på et lavt niveau, når du er på ferie om vinteren. Dog må du aldrig slukke helt for radiatorerne om vinteren, da dette kan forårsage fugtskader og frostsprængninger.

Radiatorer skal stå frit
Man må aldrig dække en radiator til, hvis man ønsker at have en effektiv radiator. En tildækket radiator kan ikke komme af med varmen, hvorfor varmen bliver spildt. Hvis man kan, bør man undgå at stille stole, sofaer og andre store ting foran radiatoren. En tommelfingerregel siger, at man mindst bør have 10 cm. fri luft over en radiator. Har din radiator en termostat, bør denne heller ikke dækkes til, da den ikke vil kunne måle temperaturen nøjagtigt, hvilket give en forkert varme i huset.

Tips og tricks til indkøb og renovering
• Det er en fordel, at alle radiatorer har termostater påsat
• Før dine rør inden for ydervæggenes isolering – dette medvirker opvarmning af huset
• Isoler dine rør. Dette sikrer et minimalt varmetab plus investeringen er tjent hjem igen på max et år.
• Dine radiatorer skal passe til dit varmeforbrug. Derfor skal du ikke købe radiatorer, der er for små. Med tilpassede radiatorer, kan dit energirigtige • varmeanlæg producere lavere temperaturer, hvilket vil spare dig for en masse energi.
• Hvis du udskifter en radiator fra et gammelt hus, er det vigtigt at få isoleret bag den. Hvis ikke man har bagvedliggende isolering, er varmetabet stort.
Husk at isolere inden du sætter radiatoren op – det er et værre helv… at skulle gøre det bagefter.

Tips og tricks til gulvvarme
• Gulvvarme kan være en fornuftig løsning til at opvarme dit hus, hvis du er i besiddelse af et jordvarmeanlæg.
• Dog har gulvvarmen også en række ulemper:
• Dit varmeforbrug kan stige, fordi gulvene føles kolde, når varmen ikke kører.
• Hvis man har tæpper ovenpå gulvvarme, vil det svække afgivelsen af varmen.
• Meget af din gulvvarme kan være spildt, hvis ikke din isolering mod jord og ikke opvarmede rum er god.
• Det er vigtigt, at din gulvvarmen styres efter behov – fx en automatiserende styring i sammenhæng med det energirigtige varmeanlæg.
• Om sommeren kan man sagtens slukke for gulvvarmen. Den bliver slukket automatisk, hvis man også slukker for cirkulationspumpen til varmeanlægget. Dog er det ikke automatisk, hvis man har elektronisk gulvvarme – dette skal slukkes manuelt.
• Med isolering opnår du enorme besparelser

Er din bolig konstrueret forkert og er tilstanden på din bolig ikke prangende, så har du sikkert en dyr varmeregning. Dit forbrug af varme afhænger af, hvor effektiv en isolering du har i din bolig. En god metode til at finde ud af om din bolig har utætheder er termografering. Ved at udføre en termografering på dit hus, kan man hurtigt se, hvor kulden fiser ud – og i den forbindelse se hvor stort et varmespild huset har. Et helt konkret råd er at mærke efter langt panelerne eller vinduerne, hvor det trækker.

Brug mindre varmt vand og tjen penge

• Drop karbadet – vælg et brusebad i stedet. Dette sparer dig for en masse varmt vand selvom man ikke skulle tro det.
• Benyt dig af en sparebruser. Disse findes typisk i de fleste byggehandler.
• Når du sæber dig ind (det værende på kroppen og i håret) så sluk vandet.
• Når du vasker op, så lad ikke det varme vand løbe fra dig. Forstået på den måde, at du skal slukke, når du vasker op – og kun tænde for vandet, når det er nødvendigt.

Hvordan vælger man den bedste opvarmningsform?
• Har du mulighed for at få fjernvarme?
Så skal du få det. Ca. 60 % af danske husstande har fjernvarme. Og det er ikke helt uden grund. Det er nemlig billigere og langt mere miljøvenligt end elopvarmning, olie og naturgas.

• To opvarmningsformer der forurener
Oliefyrer og elvarme er to dyre og forurenende opvarmningsmetoder. Derfor bør du overveje at få fjernvarme. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, bør du overveje naturgas, biomasse, solvarme eller en varmepumpe – disse metoder er både billigere og mere miljøvenlige.

Gode råd om naturgas

Er du i besiddelse af et ældre gasfyr, har du mulighed for at spare ca. 10-20 % ved at udskifte det gamle fyr med et nyt og mere energieffektivt. Det er vigtigt, at du spørger din VVS-installatør til råds, hvad angår fyrets størrelse. En for stor kedel vil være ineffektiv, derfor er det vigtigt med en størrelse, der passer til netop dit behov.

&buLL; Dansk Gasteknisk Centers energimærke
Dette mærke er vigtigt, når du vælger et nyt naturgasfyr. Med dette mærke er du sikret den rette kvalitet. Det anbefales, at de tilknyttede pumper til varmeanlægget er A-mærkede, da dette sikrer en sublim kvalitet.

Hav solvarme i tankerne, når du bestiller nyt gasfyr
Når du bestiller et nyt gasfyr, så skal du have solvarme i tankerne. Med et solvarmeanlæg kan du slukke for dit gasfyr om sommeren, og på den måde sparer en masse penge. Det kræver, at varmtvandsbeholderen er forberedt til solvarme. Dvs. det er muligt at installere et solvarmeanlæg, der kan tilkobles beholderen med varmt vand.

Tips og tricks til olieopvarmning

En dyr opvarmningsform
Olieopvarmning er den anden dyreste opvarmningsform i Danmark og samtidig den mest CO2 udledende. Derfor anbefales det at skifte til en anden opvarmningsform, der er markant billigere. En mulighed kunne være fjernvarme, hvis det kan lade sig gøre. Alternativet kunne være biomasse eller varmepumper.

Skift til noget mere energieffektivt
Spar op til 5000 kr. årligt på din olieregning. Du kan opnå besparelsen ved at skifte din gamle kedel ud med et energieffektivt A-eller B-mærket fyr.

Solen hjælper dig
Et solvarmeanlæg er en rigtig miljøvenlig løsning. Du kan supplere dit naturgasfyr med solvarme – dette vil give dig store besparelser på varmeregningen, da det giver dig muligheden for at slutte naturgasfyret om sommeren og køre videre på varme fra solcelleanlægget.

Tips og tricks til elvarme

Elvarme er den dyreste og mest miljøbelastende metode til at opvarme dit hus på. Derfor anbefales det kraftigt at finde et alternativ. Billigere og mere miljøvenlige løsninger såsom naturgas, biomasse og varmepumper er at foretrække. Hvis du ønsker at bibeholde din elvarme, kan det være en god ide at supplere opvarmningsmetoden med miljøvenlige brændeovne og-/eller et solvarmeanlæg. Ved at sænke temperaturen i dit hjem med én enkelt grad kan du spare op til 1.000 kr. om året. Derfor anbefales det at anskaffe sig automatisk styring til elvarmen – fx urstyring, et kontaktur eller en tidsstyret termostat. Dette sikrer dig en meget let besparelse på varmeregningen, da alt forløber automatisk.

Gode råd til dig med varmepumpe

Lad vær med at køb de dårlige modeller
Invester i en varmepumpe med Go’ Energimærket – dette sikrer den optimale kvalitet. Ydermere vil pumpen passe til det danske klima og er udstyret med automatik, der vil give dig en energieffektiv drift.

En god installatør er altafgørende
Det er vigtigt at komme i kontakt med en god installatør, der kan udføre arbejdet til punkt og prikke. Da det er en massiv investering i husets fremtidige energiforbrug, er det vigtigt, at varmepumpen er installeret korrekt. Og husk at varmepumper er mange ting. Der findes både jordvarme, luft til vand varmepumper og så de billige luft til luft varmepumper. De re afgørende at få en god debat med installatøren for at få den rigtige model

Biomasse – gode råd

Hvilken type?
Der findes forskellige typer af biomassefyr, der passer til forskellige behov.

Træpilleovn: Bedst til opvarmning af rum

Brændeovn: Bedst egnet til enkeltrums opvarmning

Træpillefyr: Effektiv type til de lidt større boliger. Kan både bruges til rumopvarmning og varmt vand.

Solvarme giver besparelser

Opnå store gevinster ved solvarme

Solvarme kan vise sig at være en rigtig god forretning, hvis du i forvejen:

- bruger elvarme.

- overvejer at udskifte dit olie- eller gasfyr.

- har en varmtvandsbeholder, der er forberedt til solvarme.

- er ved at udskifte eller renovere taget.

Installatøren kan guide dig til succes
En autoriseret installatør kan guide dig hen mod det bedste valg inden for solceller og solcelletyper. Professionel viden og erfaring er nødvendig, hvis du ønsker at sikre dig en fremtidig gevinst. Din installatør sikrer dig også, at du får den rette kvalitet, hvilket i de fleste tilfælde er det europæiske Solar Keymark- eller den danske KSO-mærkning.

StyrPaVarmen.dk - En del af Compara A/S - Vi benytter Cookies - Kontakt e-mail: cs@compara.dk
Spar penge med et nyt tag! Få priser på 2 minutter via vores online beregner