SOLCELLER

Få 3 uforpligtende tilbud med det samme. Klik her Solceller

Der findes hovedsagligt tre typer af solceller, hvor alle tre er baseret på silicium – disse typer er de mest almindlige. Ydermere findes der andre typer, der er baseret på kobber.

De tre silicium-typer

• Monokrystalliske solceller: Denne type er som regel sort eller gå med en homogen overflade. Selve cellerne er udskåret fra cirkulær siliciumblok, hvorfor de som standard bliver leveret med runde hjørner. Når man kigger på solceller af denne type, er det vigtigt, at man kigger på afstanden mellem cellerne i panelet. Jo mindre afstand, jo mere effektive er de.

• Polykrystallinske solceller: Denne type er bygget op af silicium krystaller, der laves via afstøbninger i forme. Da krystaller ikke er 100% ens, dannes en meget livagtig overflade

• Amorfe solceller: Denne type solceller kommer i tyndfilmsform. Du har sikkert set en lommeregner med dette – de benytter sig af amorfe typen. Tyndfilmssolcellers overflade bærer præg af en homogen mørk farve. Faktisk kan denne type fås i en uhyre tynd film. Så synd, at sollys kan skinne lige igennem det – denne egenskab åbner bl.a. op for muligheden for at tone ruder med dette materiale.

Hvordan er de opbygget?

• Monokrystalliske solceller: Cellerne er installeret på et gitter lavet af metal. Cellerne er placeret mellem to lag glas ELLER et lag glas og et lag plastic. De fleste solceller er anbragt på en hvid baggrund. Den hvide baggrund er med til at reflektere det overskydende lys, der rammer punkterne mellem cellerne. En hvid baggrund mindsker risikoen for overophedning, hvorfor virkeeffekten er helt i top. Man siger blandt solcelle-eksperter, at denne type er de bedste. Dog også de dyreste.

• Polykrystallinske solceller: Cellerne leveres i en fast ramme. Dog fås de også uden rammer. Paneler uden et rammemodul, er rigtig gode til bygningsintegrationer. Eksempelvis som erstatning for glas. Den polykrystallinske type har en relativ lav virkningsgrad. Dog betyder den tætte pakning, at de næsten kompensere for den lave effektivitet.

• Amorfe solceller: Disse celler har en markant lavere effekt end krystallinske celler. Dog er prisen på tyndfilmssolceller også markant lavere. Et jævnligt prisfald på amorfe solceller er ikke et udtryk for faldende kvalitet, men derimod et udtryk for en mere effektiv produktionsproces. Overordnet set er tyndfilmssolceller mindre effektive end de to andre typer (monokrystalliske og polykrystallinske) og ydelsen er noget lavere. Den ubestridte fordel ved tyndfilmssolceller er deres ydeevne i gråvejr. Her er denne type markant bedre end de andre to. Bor man i et område, hvor der sjældent er solskin, men derimod en masse gråvejr, er amorfe solceller et ideelt valg. I Danmark er halvdelen af solindstrålingen faktisk indirekte, hvorfor amorfe solceller er et godt valg.

Hvornår skal cellerne skiftes?

• Monokrystalliske solceller: Levetiden for denne type celler er cirka 40-50 år, men i solcellekredse siger man, at levetiden er længere. Det eneste man skal forvente at skulle udskifte er vekselretteren – typisk skifter man den efter 10-20 år. Dog afhænger det af fabrikat og type.

•Ved polykrystallinske solceller gælder der samme levetid som ved den monokrystalliske type.

• Amorfe solceller: Levetiden på denne type solceller er markant kortere end ved monokrystalliske og polykrystallinske. En typisk levetid vil være cirka 25-35 år. Det er også vigtigt at huske, at denne type solcelle mister dens effektivitet markant hurtigere end ved de andre silicium-typer.

Når man overvejer at investere i solceller, er det vigtigt at have en fagmand tilkoblet. En fagmand kan hjælpe og guide dig til det bedste valg.

For at få et overblik over solcellernes effektivitet, anbefales det at tage kontakt til leverandørerne, da disse tal ændrer sig konstant. Leverandørerne har de opdaterede tal lige ved hånden, hvorfor du hurtigt kan danne dig et overblik over, hvad der er mest fordelagtigt for dig.

StyrPaVarmen.dk - En del af Compara A/S - Vi benytter Cookies - Kontakt e-mail: cs@compara.dk
Spar penge med et nyt tag! Få priser på 2 minutter via vores online beregner