VARMEPUMPE – ET SKRIDT IND I FREMTIDEN

Varmepumpe

Energipriserne i Danmark er høje, og de udgør en stor den af en boligs samlede økonomi, og derfor bør den enkelte boligejer have stor fokus på, at nedbringe udgifterne til lys vand og varme i boligen.

En af de dyreste poster i en normal boligøkonomi, er udgiften til varme og varmt vand. Alt efter hvilken opvarmningskilde der anvendes, kan udgifterne varierer betydeligt. De mest normale opvarmningsformer er naturgas, olie og fjernvarme, og nogle boliger opvarmes stadig vha. ren el.

Varmpumper er vejen til lavere varmeudgifter

Uanset hvilken af ovenstående opvarmningsformer der anvendes kan der være en besparelse ved at skifte til en varmepumpe løsning, der er dog størst fordel hvis du på nuværende tidspunkt anvender Olie eller el som opvarmningsform, da de er de dyreste metoder i dag.

Hvis du anvender olie vil du med en varmepumpeløsning kunne nedbringe dine varmeudgifter med ca. 40% – 50%, og anvender du ren el, vil du kunne spare endnu mere ved, at installerer en varmepumpe.

Har du i dag naturgas kan du sikkert spare en lille smule hvis du sammenligner med det sikker forældede gasfyr, men i forhold til nye og optimerede gasfyr er besparelsen minimal og måske ikke eksisterende.

Hvordan fungerer en varmepumpe

Der findes i øjeblikket 3 forskellige typer af varmepumper som anvendes i stor udstrækning i Danmark. Fælles for alle tre typer er, at de henter energi i naturen udendørs som ”forstærkes” vha. en kompressor som er indbygget i varmepumpen, dette bliver så til energi som vi kan anvende i vores boliger til varme og varmt brugsvand.

Ved hjælp af kompressorteknologien og noget specielt kølemiddel, kan man ved at tilføre en lille mængde strøm (til kompressoren) forstærke temperaturen som man henter i jorden, luften eller vandet, til en højere temperatur som kan anvendes i boligen, denne forstærkning kalder man COP værdien, og det er altså den faktor men har imellem tilført effekt og afgivet effekt.

Har man f.eks. en varmepumpe som har en COP på 4,0 kan man se regnestykket således, at tilfører du 1KW i strøm til kompressoren kan du hive 4KW ud af varmepumpen i varmt vand, altså har man ”fået” 3 KW ”gratis”.

Hvilken type varmepumpe skal man vælge?

Som tidligere beskrevet findes der 3 typer varmepumper, den mest almindelige og mest effektive, og den som har været kendt i Danmark i længst tid, er typen som henter varmen i jorden udenfor, og som i normal tale kaldes et jordvarme anlæg.

Jordvarme anlægget fungerer ved, at der nedgraves slanger i jorden udenfor, og disse slanger henter på den måde varmen fra jorden ind til kompressoren eller varmepumpen. Fordelen ved jordvarme er, at jordens temperatur altid ligger stabilt på ca. 8-9°C i ca. 1 meters dybde. Det betyder, at selv på en vinterdag med hård frost, kan varmepumpen fødes med ca. 8-9°C varmt vand. Denne stabile jordtemperatur gør, at jordvarme er den billigste løsning i drift.

En andet type af varmepumpe som er blevet meget moderne de seneste år, er en såkaldt luft til vand varmepumpe, som henter energien fra luften udenfor, og omdanner denne til varme via kompressoren i varmepumpen. Som man sikkert kan forestille sig, så er denne type varmepumpe mest effektiv ved høje temperaturer og ved meget lave temperaturer bliver den meget lidt effektiv, det betyder også at på meget kolde vinterdage -15til -20°C vil en luft til vand varmepumpe næsten ikke have nogen effekt. Derfor er denne type ikke helt så effektiv som jordvarme, selvom det jo er sjældent at vi har så lave temperaturer i Danmark.

Den sidste type varmepumpe er en luft til luft varmepumpe, som altså ikke laver varmt vand til radiatorerne i huset, men derimod laver varmt luft, som kan anvendes direkte til indblæsning i rummene i huset. Denne type varmepumpe anvendes i mange sommerhuse i Danmark, da den er billigt og nem at monterer, og så har den en fordel i, at det ikke er nødvendigt med vandbåren installation, som jo er tilbøjelig til at fryse når det er frostvejr. Mange af disse typer varmepumper har en 8°C funktion som kan holde sommerhuset frostfrit hele vinteren, hvilket er en stor fordel

Ønsker du at vide meget mere om varmepumper samt hvilke typer der er dyrest og billigst kan du læse meget mere om dette på hjemmesiden byg-billigst.dk.

StyrPaVarmen.dk - En del af Compara A/S - Vi benytter Cookies - Kontakt e-mail: cs@compara.dk
Spar penge med et nyt tag! Få priser på 2 minutter via vores online beregner